Biodiverse melkgeitenboerderij De Bonte Weide
De Bonte Weide is de biologische melkgeitenboerderij van Mart-Jan en Willy de Jong in Stolwijk, het Groene Hart van Nederland. Op onze ambachtelijke en biodiverse boerderij houden we de dieren zo natuurlijk mogelijk. Daarom houden de melkgeiten nu hun hoorns, hebben ze extra ruimte in de stal en eten ze jaarrond van het kruidenrijke grasland.
Onze geiten hebben voldoende ruimte om zo gezond mogelijk te leven.
Mart-Jan
Door de gevarieerde voeding leveren de geiten ons hoogwaardige melk, met een volle en heerlijke smaak! We zijn bezig met het omschakelen naar het zeldzame Nederlandse zwartbonte geitenras. Bij De Bonte Weide horen bonte geiten, we houden het ras graag in stand. ’s Zomers hebben de geiten toegang tot de weide. Een genot voor het oog.
Kringloopprincipe
We hebben diverse biologische producten van eigen boerderij: rauwmelkse kefir en geitenkaas, verse eieren uit de kippenkar en vlees van eigen dieren: bokjeslamsvlees, geitenvlees, rundvlees en varkensvlees.
De koeien en varkens eten onder andere van onze groene reststromen; wat aan voer voor de geiten overblijft gaat naar de andere dieren. Op die manier hebben we ook rund- en varkensvlees. Met een eigen fokkerijplan voor de geiten, groeien jonge geitjes op tot melkgeiten en brengen we jonge bokjes zelf groot tot ze geslacht kunnen worden. Er is geen zuivel zonder vlees, het vlees is een mooi ‘bijproduct’ dat wij in onze grotendeels gesloten kringloop niet verloren willen laten gaan.
Natuurbeheer en groene stroom
We werken biologisch. Dat betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken. Naast dat we gecertificeerd biologisch zijn, doen we nog meer voor natuurbeheer en het verbeteren van het bodemleven. Daar profiteren niet alleen onze dieren van, maar ook de weidevogels.
Zo hebben we voor onze stroomvoorziening 196 zonnepanelen. We wekken iets meer stroom op dan we zelf gebruiken, laat de zon maar schijnen!
De helft van het grasland dat we beheren is kruidenrijk grasland. Op het andere deel wordt twee meter langs de slootkant niet gebaggerd en bemest. Door deze ‘verschraling’ krijgen we een grote diversiteit aan planten en kruiden. Ook bijen, vlinders en vogels genieten hier volop van.
Speciaal voor de weidevogels hebben we een plasdras aangelegd, die met een pomp op zonne-energie op niveau gehouden wordt. Dit alles bevordert de biodiversiteit. De kerkuil en torenvalk broeden succesvol op onze boerderij.
Jonge torenvalk zit op het hek.